HCA AUTOMATISERING NIEUWSBRIEF: DATALEKKEN
Bekijk deze mail in uw browser


Nieuwsbrief 2: DNS beveiliging, vakantiegevaar, en wij gaan voor groen!


Deze nieuwsbrief staat als hoofdonderwerp in het teken van een van de grootste gevaren op ICT gebied momenteel, de DNS beveiliging.

Nu banken de beveiliging veel beter geregeld hebben is gijzeling van uw data een zeer lucratieve manier geworden snel geld te verdienen. 

Momenteel is er een explosie gaande van Ransomware, beter bekend als de Crypto-virussen en 95% van de bedrijven is hier niet of nauwelijks tegen beschermd. In het afgelopen kwartaal alleen al is een stijging van 25% gezien van het aantal besmettingen. Lees verderop meer over de werking van DNS en hoe u zich kunt beschermen tegen de Crypto's.

Echter, voor veel van ons staat de vakantie voor de deur en dat betekent tijd voor ontspanning, maar ook een reëel gevaar op het lekken van data, wachtwoorden, of het kwijtraken van de volledige controle van uw laptop of smartphone, Cloud accounts, etc.
Onderzoek wijst uit dat een meerderheid van de Nederlanders op vakantie de mail van het werk blijft lezen. Dit betekent inloggen op het Wi-Fi netwerk van het hotel, de camping, het restaurant of van iemand die u graag wil misleiden. Lees hieronder verder hoe simpel het is om uw volledige Internet gebruik te onderscheppen terwijl u uw best doet veilig te werken. 

Als laatste zijn wij verheugd een grote stap in groen ondernemen te hebben gerealiseerd door over te gaan op volledig elektrisch rijden. Sinds een aantal weken hebben we 3 Renault ZOE's op de weg, uiteraard rijdend op 100% duurzame wind- en zonnestroom.
Naast het bieden van persoonlijke en hoogwaardige ICT diensten staat duurzaamheid hoog in onze kernwaarden.

DNS beveiliging, weer iets nieuws wat geld gaat kosten?

Zoals boven al vermeld richten Internetcriminelen zich momenteel massaal op het verspreiden van Ransomware (gijzel virussen) waarbij door middel van encryptie van uw bestanden een flink bedrag (aan Bitcoins) gevraagd wordt voor de sleutel om de encryptie ongedaan te kunnen maken.
Waar een jaar geleden bedragen van € 100,- tot € 250,- nog normaal waren, worden op dit moment afhankelijk van de hoeveelheid en het soort data welke versleuteld is bedragen gevraagd tot enkele tienduizenden Euro's.

Als bestanden eenmaal encrypt zijn is voor de meeste Ransomware geen andere oplossing beschikbaar dan betalen en hopen dat er ook een key wordt verstrekt of een back-up van de meest recente bestanden terug te plaatsen.
De meeste Ransomware wordt verspreid door de bekende mails van de 'bank', zogenaamde facturen of andere bijlagen die met mails mee komen. Maar ook het sturen van spam waarbij de afmeldknop wat anders doet dan u afmelden voor de zogenaamde mailing zijn nieuwe manieren om u te voorzien van kwaadaardige code.

Om de problemen nog groter te maken zijn ook webpagina's voorzien van Java code in staat rechtstreeks in uw browser aanpassingen te maken, zonder dat u hiervoor ergens op hoeft te klikken. Criminelen proberen daarom in CMS systemen zoals Joomla te komen om de code te plaatsen of kopen banner-ruimte in bij veelbekeken websites zodat een bezoeker van site x via de advertentie van een derde Malware binnen krijgt.
Lees hier verder over Malvertising in een zeer duidelijke leaflet van Malwarebytes (must read!).

Ook zien we steeds vaker dat websites met CMS systemen die niet worden bijgehouden met updates vatbaar worden voor Malware verspreiding zodat een argeloze bezoeker besmet wordt.

Wat is DNS?

Alle communicatie vanaf uw computer, laptop, tablet of telefoon naar het Internet verloopt via het DNS systeem. Kortweg is dat een grote tabel, waar als u een domeinnaam intypt u eindigt op een 'IP adres' ofwel een server waar de website op staat, ergens in de wereld.
Dit DNS systeem wordt gezamenlijk verzorgd door uw computer, de provider en de organisaties die de zogenaamde top-domeinen verzorgen (bijvoorbeeld .nl of .com).

Wat is het gevaar van DNS?

Alle bewust gekozen, maar ook door uw software gekozen bestemmingen worden bereikt zonder enige vorm van controle. Dit betekent dat u zonder problemen de grootste Malware sites kunt bezoeken, totdat uw Malware scanner alarm slaat dat er inmiddels Malware op uw computer is geënstalleerd. Ook de inmiddels via het bankmailtje geënstalleerde Ransomware kan zonder problemen met zijn gijzelnemers contact opnemen om een encryptiesleutel op te vragen en daarna van start te gaan met het encrypten van uw data.

De oplossing voor DNS gevaren

Tot voor kort was een virusscanner voldoende om veilig op Internet te kunnen surfen. Inmiddels is een Malware-scanner net zo essentieel maar nog belangrijker is de gevaren simpelweg bij de bron af te snijden en hier is DNS-Protection voor ontwikkeld.
Alle verzoeken voor de toegang naar het Internet gaan langs een lijst met toegestane locaties. Wilt u of uw computer naar een besmette plek dan wordt de doorverwijzing eenvoudig niet doorgezet en komt u op een pagina met de melding dat de beoogde locatie niet veilig is.

Werkt het?

Ja! We hebben Protected-DNS inmiddels bij veel van onze klanten uitgerold en besmettingen op netwerken zijn ineens duidelijk zichtbaar geworden. Daarbij is de tijd die we kwijt waren om Pc's en laptops van virussen te cleanen van gemiddeld 2 dagen per week terug gelopen naar nihil.

Maar de grootste winst is uiteraard dat bij geen van onze klanten die de DNS heeft beveiligd nog een Crypto virus of Malware is voorgekomen, kortom Malware heeft de bedrijfscontinuïteit niet meer in gevaar gebracht.

Interesse? Vanaf € 3,50 per device per maand is ook uw volledige DNS beschermd, op kantoor of buiten de deur en heeft u toegang tot rapportages en de mogelijkheid bepaalde categorieën Internetgebruik direct te blokkeren op uw apparatuur en verbinding.
 

Internet op vakantie

Grote kans dat u of uw medewerkers deze zomer een laptop of tablet mee nemen op vakantie om mail of bankzaken te regelen of wellicht vanaf het vakantieadres wat te werken.
Op zich prima natuurlijk, echter loopt u zonder het te weten wel het risico dat uw volledige Internetverkeer wordt bekeken. Het Wi-Fi acces point waar u op inlogt zal meestal van het hotel, restaurant of de plaatselijke bar zijn, maar kan ook van iemand zijn die u Internet aanbiedt maar tegelijk mee kijkt wat u aan het doen bent.
Hierbij zijn de locaties waar u inlogt, vaak met naam en wachtwoord zo uit de communicatie te vissen.
Advies hierin is, gebruik indien mogelijk uw GSM in 'hotspot' modus waarbij u uw eigen acces point creëert voor draadloos Internet. Stel dit thuis alvast in, zodat het ook werkt op vakantie. De kosten voor datagebruik zijn sterk gedaald en de meeste providers bieden een zeer interessante vakantiebundel.

Daarnaast, logt u in op plaatsen waar (privacy) gevoelige data aanwezig is, gebruik altijd 2-weg authenticatie door middel van een dongel, SMS of app. Vraag ons naar de mogelijkheden hierin, u gebruikt al 2-weg authenticatie voor enkele tientjes per jaar.

Als laatste, zorg altijd voor een sterk wachtwoord op uw laptop, laat geen gevoelige data op de laptop staan en laat het plaatselijke Internetcafé links liggen... Veiligheid begint uiteraard bij u zelf.

En let op, het illegaal downloaden van films e.a. wordt in Nederland niet actief bestreden, in het buitenland kan dit echter heel anders zijn. Al net over de grens in Duitsland worden downloaders actief opgespoord en kunnen stevige boetes verwachten.

Wilt u meer weten over de gevaren van Internet op reis of de mogelijkheden voor beveiliging, kijk op de website van G DATA voor het volledige artikel of vraag onze specialisten voor een oplossing.
 

Aflopen gratis upgrademogelijkheid Windows 10

Op 29 juli a.s. loopt de mogelijkheid af voor alle Windows 7 en 8/8.1 gebruikers gratis te upgraden naar Windows 10. De upgrade heeft een aantal voordelen, waaronder de betere ondersteuning (en dus snelheid) van SSD disken, geavanceerdere Cloud integratie, een hoger beveiligingsniveau en het gebruik van de nieuwste features zoals Cortana en DirectX 12.

Daarnaast zal Microsoft de productondersteuning van Windows 7 in januari 2020 beëindigen. Mocht u dus nog langer dan 5 jaar van uw huidige computer gebruik willen maken dan is een upgrade essentieel. Windows 10 wordt ondersteund tot 2025.

Na 29 juli zal de gratis upgrademogelijkheid vervallen en moet er worden betaald om naar Windows 10 te mogen upgraden. Wij hebben nog geen signalen ontvangen dat deze regeling zal worden verlengd of aangepast, dus wilt u zeker zijn van een kosteloze Windows 10 upgrade, dan is dit het moment.

De upgrade is een prima moment om ook meteen over te stappen op een veel snellere SSD disk. Kiest u voor Samsung dan krijgt u hier meteen gratis de migratiesoftware bij en is migreren een koud kunstje.
 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over een van de onderwerpen uit deze mailing of bent u op zoek naar advies over uw situatie dan kunt u bellen met ons op telefoonnummer 078-635.17.19 of een mail sturen naar info@hcagroep.nl.
 

Mail: info@hcagroep.nl        Website: www.hcagroep.nl 

Download hier gratis onze algemene voorwaarden. 

Meld af van deze mailing.  Pas e-mail voorkeuren aan.