Maak kennis met Yves – ICT specialist
03/07/2020Mobile Device Management
24/09/2020Ddos aanval, malware of phishing. Dit zijn termen die je waarschijnlijk steeds vaker hoort. Deze vormen van cybercriminaliteit wil je voorkomen. Simpel gezegd plegen cybercriminelen online criminaliteit door het plegen van een cyberaanval. Dit kan bijvoorbeeld via internet of via mobile devices. Over het algemeen zijn cybercriminelen uit op geld of data. Met data kun je geld verdienen door de data te verkopen of door ‘losgeld’ te vragen aan het getroffen bedrijf. In deze blog geven wij jou 7 tips om te voorkomen dat je de dupe wordt van hackers en cybercriminaliteit én hoe je de security van jouw organisatie optimaliseert.
Tip 1: Vergroot de awareness op de werkvloer
Het gedrag van je medewerkers bepaalt voor een heel groot deel de beveiliging van de gehele organisatie. Daarom is het belangrijk dat medewerkers bewust en op de juiste manier met security omgaan. Ook al maakt je organisatie gebruik van de meest innovatieve security-oplossing, als medewerkers het belang van security niet inzien en niet veilig werken, hebben de oplossingen weinig nut. Preventie begint bij bewustwording.
Tip 2: Maak Back-Ups van belangrijke bestanden en gegevens.
Een back-up, of het liefst meerdere back-ups, zijn van levensbelang. Zo heb jij nog steeds de gegevens bij de hand als je wordt gehackt of als een computer crasht. Je kunt gegevens opslaan op een externe harde schijf. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven om online in de cloud te werken. Bijvoorbeeld met het Microsoft Office 365.
Microsoft biedt met Office 365 een uiterst stabiele infrastructuur maar geen databeheer. Migreer je middels Office 35 naar de Cloud dan dien je dus nog steeds zelf te zorgen voor en afdoende back-up!
Tip 3: Gebruik moeilijke wachtwoorden
Kun je de wachtwoorden niet onthouden maar wil je wel graag gebruik maken van moeilijke wachtwoorden? Schrijf ze in ieder geval niet op! Maar maak gebruik van een online kluis, zoals Lastpass. Dan hoef je alleen maar het wachtwoord van je online kluis te onthouden! Geen zin om wachtwoorden op te zoeken? Zelfs daar is een oplossing voor. Kies voor een Single Sign-On oplossing en laat de techniek voor jou werken.
“Laat de technologie voor jou werken.”
Tip 4: Gebruik tweestapsverificatie
Nog niet op alle websites en kanalen is tweestapsverificatie mogelijk. Maar, is het mogelijk? Gebruik het dan! Bij tweestapsverificatie gebruik je naast je wachtwoord, ook nog een extra controle via bijvoorbeeld een SMS, e-mail of een app. Via zo’n extra controle ontvang je dan een code die je invult na het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Je maakt het hackers zo een stuk moeilijker om toegang te krijgen tot je account. Vind je het teveel gedoe? Maak dan in ieder geval gebruik van tweestapsverificatie voor kanalen waar bedrijfs- en persoonsgegevens opstaan, bijvoorbeeld voor het Office 365 pakket.
Tip 5: Cyberaanval? Wees voorzichtig
Misschien een open deur. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn als het gaat om veiligheid en gevoelige informatie. Maar het gaat verder dan dat. Weet jij waar je medewerkers inloggen op bijvoorbeeld de social media van je organisatie of in de cloud? Het is belangrijk dat ze goed kijken waar ze inloggen. Vermijd inloggen op een open WiFi-Netwerk. Gebruik liever een VPN-verbinding, 4G of het beschermde netwerk op kantoor.
“Gebruik in plaats van een open WiFi-Netwerk liever 4G, een VPN-verbinding of het beschermde netwerk op kantoor!”
Tip 6: Check je mails op spam
Bijna de helft van al het zakelijke mailverkeer is spam. Bizar, toch? Bekijk daarom mails in je postvak goed voordat je ze opent. Een cyberaanval kan namelijk in je postvak in of in je spambox terecht komen. Denk je dat de mail en afzender betrouwbaar is maar zie je toch een bijlage of link van een betrouwbare partij? Check dan het mailadres nogmaals en controleer het mailadres op Google. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met de partij van wie de e-mail afkomstig is (of lijkt te zijn) voor extra controle.
Tip 7: Maak een plan tegen een cyberaanval
Stel, je houdt je aan alle bovenstaande tips, zelfs dan loopt je organisatie de kans om gehackt te worden. Een cyberaanval schuilt in een klein hoekje. Het is belangrijk dat je een plan opstelt van als je organisatie slachtoffer wordt van een cyberaanval. Bepaal welke stappen je organisatie en medewerkers moeten nemen. Wees transparant, zorg voor een duidelijke en eenduidige boodschap en houd je aan de AVG-wet.
Wil je nog beter voorbereid zijn en alle ICT van je organisatie goed inrichten? Stel een ICT-beleid op. Onze experts helpen jou daar graag bij. Neem contact op voor de mogelijkheden.