Het belang van een back-up en disaster recovery oplossing
05/07/2021Regelgeving voor het beveiligen van het Internet of Things
01/09/2021Kleine en middelgrote bedrijven (MKB bedrijven) investeren doorgaans minder in cyberbeveiliging, waardoor ze een gemakkelijker doelwit worden voor cybercriminelen. Bijna 30% van de bedrijven ervaart minstens één keer per week een cyberaanval. 1 Hierbij klinkt de term cyberaanval direct alsof er een grote calamiteit optreedt, maar hieronder valt ook een Phishing poging, die indien niet juist herkent wel kan leiden tot volledige encryptie van het netwerk en hierdoor een grote calamiteit wordt. De noodzaak constant waakzaam te zijn en de verdediging tegen hackers continu op een hoog niveau te houden leidt er toe dat cyberbeveiliging voor veel bedrijven een uitdaging is.
Hoewel het percentage van bedrijven dat een cyber-responseplan heeft is gestegen van 18% in 2015 naar 26% in 2020, is het vermogen om de gevolgen van een daadwerkelijke aanval te beperken met 13% gedaald. 2
Dit komt doordat bedrijven het cyber-responseplan niet consequent blijven evalueren en updaten en er onvoldoende geïnvesteerd wordt in scholing van de medewerkers. Verder maakt veel van hen gebruik van te veel en te weinig centraal rapporterende beveiligingsproducten. Het gebrek aan duidelijke en centrale rapportages belemmert identificatie van een cyberaanval waarbij adequate reactie uitblijft.
Een cyberweerbaarheid-strategie kan bedrijven helpen om de uptime te beschermen en de hersteltijd bij een incident te beperken. Sommige mensen gebruiken de termen cyberbeveiliging en cyberweerbaarheid tegelijkertijd, maar de betekenissen zijn anders.
Terwijl cyberbeveiliging er in de eerste plaats op gericht is te voorkomen dat hackers het netwerk aanvallen gaat cyberweerbaarheid meer over plannen, verdedigen en reageren op en snel herstellen van een cyberaanval. Endpoint beveiliging, e-mailbeveiliging, netwerkbeveiliging, back-up en disaster recovery, identiteits- en toegangsbeheer en tal van andere kritieke oplossingen vormen samen de basis voor een uitgebreide cyberweerbaarheid strategie.
Bewapen je bedrijf met cyberweerbaarheid
Het aantal cyberbedreigingen blijft jaarlijks exponentieel toenemen waardoor alleen vertrouwen op cyberbeveiliging niet voldoende is. Experts hebben voorspeld dat er in 2021 elke 11 seconden een ransomware-aanval zal plaatsvinden. 3 Met een goede cyberweerbaarheid-strategie kan er snel en adequaat worden gereageerd bij een cyberaanval waardoor de gevolgen worden beperkt.
Je bedrijf is cyberbestendig wanneer:
- Er maatregelen zijn geïmplementeerd om het netwerk te beschermen tegen cyberaanvallen.
- Er goed risicomanagement voor de AVG wordt ingezet.
- Hackers de bedrijfsvoering niet ernstig kunnen verstoren tijdens of na een aanval.
De belangrijkste componenten van een cyberweerbaarheid-strategie zijn:
- Bescherming tegen bedreigingen
Door efficiënt attack surface management (ASM) en risicomanagement in te zetten minimaliseer je de risico’s op aanvallen, inbreuken en datalekken. Bij ASM breng je de mogelijke manieren waarmee een aanvaller in een systeem of netwerk kan komen in kaart. Hoe kleiner je attack surface, hoe minder risico je loopt. Beoordelingsrapporten identificeren belangrijke risicogebieden die aandacht vereisen.
- Aanpassingsvermogen
Cybercriminelen veranderen en verbeteren regelmatig hun tactieken, zorg er daarom voor dat je je cyberbeveiliging regelmatig aanpast en upgraded om ook beveiligd te zijn bij nieuwe wijzen van cyberaanvallen.
- Herstelbaarheid
Om snel te herstellen na een beveiligingsincident, moet je bedrijf over alle benodigde infrastructuur beschikken, inclusief robuuste data back-ups. Het is ook belangrijk om simulaties en recovery’s uit te voeren die je inzicht geven in je werkelijke situatie en de kennis van je medewerkers.
- Duurzaamheid
Constante systeemverbeteringen en upgrades verbeteren de duurzaamheid van het bedrijfsnetwerk. Zorg voor een robuuste cyberbeveiliging om cyberaanvallen tegen te gaan of de gevolgen te beperken. Het toepassen van cyberweerbaarheid blijkt gunstig voor, tijdens en na cyberaanvallen.
Vijf manieren waarop cyberweerbaarheid het MKB helpt beveiligen.
- Verbeter systeembeveiliging, werkcultuur en interne processen
Door cyberweerbaarheid binnen je bedrijf te implementeren, kun je eenvoudig strategieën ontwerpen en ontwikkelen die op maat zijn gemaakt voor het bestaande IT-infrastructuur. Bovendien verbeteren regelmatig getrainde medewerkers de cyberweerbaarheid binnen de werkcultuur. - Behoud de bedrijfscontinuïteit
Cyberweerbaarheid zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering niet significant wordt beïnvloed en de downtime na een aanval tot het minimum te beperken. - Beperk het risico op financieel verlies
De financiële schade van een inbreuk kan zo groot zijn dat bedrijven hierdoor failliet gaan en moeten sluiten. Cyberweerbaarheid houdt bedreigingen onder controle en beperkt zo de kans op een lange downtime door een incident. - Voldoen aan wettelijke- en verzekeringsvereisten
Cyberweerbaarheid helpt om aan te tonen dat je voldoet aan de AVG-wetgeving en verzekeringsvereisten. Hiermee voorkom je hoge boetes en afwijzingen van verzekeringsclaims bij een datalek. - Beperkt het risico op reputatieschade
Met cyberweerbaarheid heb je een betere controle bij een succesvolle cyberaanval. De gevolgen en risico op een datalek worden sterk beperkt als je efficiënt kunt reageren bij een aanval. Adequaat reageren helpt ook direct het risico op bijkomende reputatieschade te beperken.
42% van de MKB’ers noemt gebrek aan beveiligingsexpertise als #1 uitdaging voor cyberweerbaarheid. Een goede automatiseringspartner kan hier bij helpen. Van het analyseren van je netwerk tot het veilig houden van jouw gegevens – automatisering maakt de taken effectiever en goedkoper. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op.
Artikel samengesteld en gebruikt met toestemming.
Bronnen:
- Infosecurity Magazine
- The 2020 Cyber Resilient Organization Study
- JD Supra Knowledge Center